Maankäytön ratkaisumme tukee kuntien strategista suunnittelua, maa- ja kiinteistöomaisuuden hallintaa, kaavoitusta ja kiinteistönmuodostusta.
Kunnan toimintojen suunnittelun, kehittämisen ja hyödyntämisen näkökulmasta maankäyttö on erittäin keskeisessä roolissa. Tässä yhteydessä termillä maankäyttö viitataan kolmeen eri urbaanin asuttamisen vaiheeseen. Raakamaasta puhutaan silloin kun maankäyttöä ei ole vielä kaupunkirakenteen näkökulmasta suunniteltu. Maankäytön suunnittelun eli kaavoituksen avulla voidaan määritellä tai muuttaa eri alueiden käyttötarkoituksia sekä tehokkuutta. Kolmas kokonaisuus muodostuu suunnitelmien täytäntöönpanosta, johon liittyy tonttien muodostaminen sekä kaavojen toteutumiseen liittyviä toimenpiteitä.
Lue lisääKunnan maanomistus koskee niin kaavoitettuja alueita kun vähemmän asutettuja haja-asutusalueitakin. Kunta hankkii omistukseensa erilaisia alueita, eri käyttötarkoituksia varten. Ns. raakamaata on tarkoitus jalostaa kaavoituksen avulla tiheämpään, asutusta palvelevaan muotoon. Maaomaisuuden arvo on helposti kymmeniä miljoonia. Arvotietoa on vaikea ylläpitää, mikäli kunnan maanomistusta ei ole huolellisesti kirjattu. Maan arvo on saatettu määritellä karkeana arviona, jossa edellisen vuoden tasesummaan on lisätty uudet maahankinnat ja vähennettiin myydyt. Modernissa mallissa omaisuuskohteet ovat tietojärjestelmässä ja niillä on maantieteellinen sijainti ja ulottuvuus. Tämän lisäksi maa-alueeseen liittyy erilaista ominaisuustietoa, kuten arvo- ja hintavyöhyketietoa, jolloin kokonaisuutta voidaan hyödyntää muuhunkin kuin pakolliseen omaisuuden kirjanpitoon.
Kun raakamaata sitten aletaan jalostaa asemakaavaksi, tulee alue kartoittaa huolellisesti ja digitoida kohteet lakisääteiseen kaavan pohjakarttamuotoon. Nykyisellään vielä vaatimuksena on 2-ulotteinen kartta, mutta käytännössä moni kaupunki ylläpitää jo 3-ulotteista kaupunkimallia. Tietoa kerätään maastotöiden lisäksi ilmakuvien sekä pistepilvien avulla. Tiedonhallinta on noussut merkittävään rooliin ja tietoja halutaan ylläpitää vain yhteen kertaan, yhdessä järjestelmässä. Tämä on mahdollista kun olemassa oleva todellinen ympäristö mallinnetaan tietomalliin. Paikkatietojen ja niihin liittyvien attribuuttitietojen avulla voidaan visualisoida mielenkiintoisia ja hyödyllisiä ilmiöitä suunnittelun tueksi. Lopulta kaava tulee tuottaa muotoon, joka toimii juridisena asiakirjana ja luo pohjaa kaupungin kehittymiselle.
Kaavassa määritellään alueiden käyttötarkoitukset. Alueiden käyttämiseksi pitää suorittaa kiinteistönmuodostustoimituksia ja luoda rakennuspaikoista juridisia yksiköitä tai määritellä muita alueita kuten puistoja ja tiealueita. Asemakaava-alueella tontinmuodostaminen toimii edellytyksenä myös rakentamiseen ja sen luvittamiseen. Tärkeää on myös seurata alueiden kehittymistä ja kunnan kaavavarantoa.
Miten voimme auttaa kuntaasi tehostamaan maankäyttöä?
Maankäytön ratkaisumme tukee kuntien strategista suunnittelua,
maa- ja kiinteistöomaisuuden hallintaa, kaavoitusta ja kiinteistönmuodostusta. Ratkaisun avulla myös teknisen sektorin maanvuokriin ja -käyttöön liittyvät sopimukset hallitaan keskitetysti. Trimble Locus -paikkatietojärjestelmällä tuotetut 3D-kaupunkimallit voidaan helposti viedä jatkotyöstettäväksi Trimble SketchUp -sovellukseen. Tiedot on helppo siirtää muihin visualisointijärjestelmiin monipuolisia tiedonsiirtoformaatteja hyödyntäen. |
Modulaarinen, kunnan muiden järjestelmien kanssa yhteentoimiva ratkaisumme hyödyntää paikkatietotoiminnallisuuksia läpi kaikkien maankäytön prosessien.
Ohjelmistotuotteet
- Trimble Feedback on paikkatietoja hyödyntävä web-sovellus, jolla viranomaiset tarjoavat asiakkailleen verkkopalvelun palautetiedon antamista varten. Sovelluksella kunta käsittelee, julkaisee ja analysoi palautetta.
- Trimble Webmap -sovelluksella selataan, analysoidaan ja jaetaan paikka- ja liiketoimintatietoa.
- Trimble eServices, Tontti -sovelluksella kunta voi esitellä myytäviä ja vuokrattavia tontteja internetissä, joita kuntalainen voi palvelusta hakea.
- Trimble eServices, Toimitusten haku -sovelluksella kunta tarjoaa palvelun, jossa haetaan kiinteistötoimituksia. Kuntalainen voi tehdä tonttijakohakemuksia, tonttijaon muutoshakemuksia ja hakea tontin lohkomisia.
Ottamalla kaupunkilaiset paremmin mukaan kaavoitusprosessiin olemme kasvattaneet yhteisöllisyyttä Johanna Palomäki, yleiskaava-arkkitehti, Lahden kaupunki
|