kuntablogi
Asiantuntijamme kertovat tietojärjestelmien kehittämisestä ja mahdollisuuksista kunnille
kuntablogi
Asiantuntijamme kertovat tietojärjestelmien kehittämisestä ja mahdollisuuksista kunnille
Mike von Wehrt
Tuntuu kyllä hienolta, että kaupunki on aidosti kiinnostunut siitä, mitä ihmiset ajattelevat. Vieläkin on helppo kaivella mielikuviin 70-luvun TV-sketseistä tuttu virkamies, joka koittaa kaikin mahdollisin keinoin välttää kontaktia kuntalaisen kanssa. Tai jos nyt jotenkin kontaktiin ajautui, niin ainakin asioidessa piti noudattaa tarkkoja protokollia ja toimintasääntöjä. Kuntalaisilta saatavaa palautetta pystyi välttämään pitämällä oven lukossa ja puhelimen varattuna.
Edellä mainituista syistä lienee 70-luvun lopulla syntynyt menettely kuntalaisaloitteille. Eli kun muuten oli vaikea vaikuttaa kaupungin toimintaan, niin luotiin kuntalaisia helpottamaan aloitemenettely, jota noudattamalla asiansa sai byrokratian rattaisiin. Aloitteita kuntiin on tullutkin melko runsaasti ja hyvä niin. Jokainen kuntalaisaloite käsitellään kyseisen viranomaisen, lautakunnan tai kunnanhallituksen toimesta, ja niihin vastataan asianmukaisella tavalla. Mikäli aloitteen kannattajia on yli 2 % äänioikeutetuista asukkaista, menee käsittely kunnanvaltuustoon. Aloite on erinomainen tapa vaikuttaa kunnan toimintaan, mutta kääntöpuolena on, että käsittely on melko raskasta ja tuo lisää kustannuksia.
Juuri tästä syystä Vaasan kaupungin avoin suhtautuminen kuntalaisten suoraan palautteeseen kuulostaa hyvältä. Monipuolinen palautejärjestelmä, jossa palautteeseen voi liittää kuvia ja karttapiirroksia, helpottaa palautteen antamista ja käsittelyä. Tämän menettelyn kautta voidaan palauteprosessi viedä läpi ketterästi muutamassa päivässä ja molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Parhaimmillaan kuntalainen näkee antamansa palautteen tulokset samana päivänä. Näin kävi taannoin, kun annoin Espoossa palautetta liikennemerkistä. Asia oli korjaantunut saman päivän aikana. Ja kiittivät vielä palautteesta. Oulun kaupungilla on myös käytössä moderni, sijaintipohjainen palautejärjestelmä. Vaikka järjestelmä ei vielä olekaan koko kaupungin käytössä vaan ainoastaan teknisellä toimialalla, on suuri hyöty nähty jo nyt. Kuntaan on saapunut vuoden aikana reilut 800 toimenpide-ehdotusta. Näistä arviolta yli 250 voisi olla myös kuntalaisaloitteita, joiden keskimääräinen käsittelyaika on kaksi kuukautta. Palautejärjestelmän kautta tulleet toimenpide-ehdotukset käsitellään kolmen vuorokauden kuluessa. Modernin palauteprosessin ansiosta Oulussa kuntalaisaloitteiden määrä onkin tipahtanut merkittävästi. On selvää, että aloitemenettelyäkin tarvitaan, mutta arkisten toimenpide-ehdotusten käsittely palautteen kautta toimii tehokkaammin ja tuottaa näkyvämpää tulosta. Kuntalainen kokee pystyvänsä vaikuttamaan, ja toisaalta kunta luo edellytyksiä uuden kuntalainkin mukanaan tuomille osallistamisvelvoitteille. Suomessa moni kunta toimii jo kuten Vaasa! Miksiköhän eivät kaikki? |
KuntablogiAjankohtaista asiaa tietojärjestelmien mahdollisuuksista kunnille.
KirjoittajatTunnisteet
3D
Digitalisaatio Infraomaisuudenhallinta Kaavoitus Kaupunkimalli Kaupunkisuunnittelu Lisätty todellisuus Maankäyttö Paikkatieto Palaute Pilvipalvelut Rakennusvalvonta Sähköinen asiointi Etsi Kuntablogista:
|
Trimble Energy & Public Administration |
Trimble Energy & Public Administration kehittää ohjelmistoratkaisuja energianjakelun, julkishallinnon ja vesihuollon toimialoille. Tarjoamme asiakkaillemme korkealuokkaisia prosessituen työkaluja suunnittelusta rakentamiseen, käyttötoimintaan ja kunnossapitoon sekä sovelluksia asiakaspalveluratkaisujen rakentamiseen. Ratkaisujen keskeisiä ominaisuuksia ovat modulaarisuus, yhteentoimivuus ja vahvat paikkatieto-ominaisuudet.
|
© Copyright Trimble Inc.
|