kuntablogi
Asiantuntijamme kertovat tietojärjestelmien kehittämisestä ja mahdollisuuksista kunnille
kuntablogi
Asiantuntijamme kertovat tietojärjestelmien kehittämisestä ja mahdollisuuksista kunnille
![]()
Maallikon näkökulmasta rajapinnat ovat vähän sama asia, kuin sähköpistokkeen kytkeminen vieraassa maassa sopivaa adapteria käyttäen. Homma toimii, eikä sitä tarvitse sen ihmeemmin pohtia.
Tietotekniikan maailmassa rajapinnat sen sijaan ovat tärkeä osa modernia tietojärjestelmää. Yksinkertaisimmillaan rajapinta tarkoittaa sitä, että on olemassa määritelmä, jonka mukaan eri ohjelmat voivat tehdä pyyntöjä toisilleen ja vaihtaa tietoja - eli keskustella keskenään. Nykyisessä web-ohjelmistokulttuurissa rajapinnat mahdollistavat ohjelmistojen välisen vuorovaikutuksen internetin yli.
Vielä pari vuosikymmentä sitten web-rajapinnat olivat kaukainen haave, mutta tänään ne ovat arkipäivää ja mahdollistavat aivan uudenlaisia tietojärjestelmätoteutuksia ja tietojen yhteiskäyttöä. Mikäli myös tietorakenteet on toteutettu semanttisesti, voidaan tietosisällöt tulkita koneellisesti ja tarjota yhteen linkitettyjä tietoja aiempaa olennaisesti älykkäämpien ja käyttäjäystävällisempien WWW- ja mobiilisovellusten toteuttamiseksi. Rajapintoja pidetään välttämättöminä nykyiselle digitaaliselle toiminnalle ja ne on syytä huomioida jo tietojärjestelmien hankintavaiheessa.
Rajapintoja on erilaisia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kansainvälinen OGC (Open Geospatial Consortium) on ansiokkaasti määritellyt paikkatietoaineistojen yhteiskäyttöön mm. WMS- ja WFS-standardit (Web Map Service/Web Feature Service). Nämä mahdollistavat vaikkapa kunnan paikkatietojen ajantasaisen jakelun 24/7, 365 päivää vuodessa, suoraan tietokannasta ulkopuolisille sovelluksille ja käyttäjille. Edut verrattuna vaikkapa paperikarttojen kopioimiseen ovat merkittävät. Palautejärjestelmiä varten on luotu Open 311 -standardi, joka tarjoaa tietojen jakamisen lisäksi toiminnallisuutta myös tallentamiseen. Open 311 -standardista on luotu myös kansallinen laajennus, jonka mm. 6Aika-hankekaupungit ovat ottamassa käyttöön. Palaute-data on yksi kiinnostavimmista avoimen datan aineistoista. Trimblen ohjelmistoissa erilaisten standardien tukeminen kuuluu perusominaisuuksiin. Rajapintojen avulla on luotu useita integraatioita kuntien paikka- ja rekisterisovelluksiin, kuten esim. dokumenttien ja asianhallinnan ratkaisut. Trimblen edustajana mm. OGC, buildingSMART ja ISO standardoinneissa toimii BIM-lähettiläs Leif Granholm, joka omalla asiantuntemuksellaan vaikuttaa standardien kehittämiseen ja tuo viimeisimmän tiedon ohjelmistojen kehittäjille. Ohjelmiston loppukäyttäjän ei tarvitse kytkeä edes sitä pistoketta! |
KuntablogiAjankohtaista asiaa tietojärjestelmien mahdollisuuksista kunnille.
KirjoittajatTunnisteet
3D
Digitalisaatio Infraomaisuudenhallinta Kaavoitus Kaupunkimalli Kaupunkisuunnittelu Lisätty todellisuus Maankäyttö Paikkatieto Palaute Pilvipalvelut Rakennusvalvonta Sähköinen asiointi Etsi Kuntablogista:
|
Trimble Energy & Public Administration |
Trimble Energy & Public Administration kehittää ohjelmistoratkaisuja energianjakelun, julkishallinnon ja vesihuollon toimialoille. Tarjoamme asiakkaillemme korkealuokkaisia prosessituen työkaluja suunnittelusta rakentamiseen, käyttötoimintaan ja kunnossapitoon sekä sovelluksia asiakaspalveluratkaisujen rakentamiseen. Ratkaisujen keskeisiä ominaisuuksia ovat modulaarisuus, yhteentoimivuus ja vahvat paikkatieto-ominaisuudet.
|
© Copyright Trimble Inc.
|