kuntablogi
Asiantuntijamme kertovat tietojärjestelmien kehittämisestä ja mahdollisuuksista kunnille
kuntablogi
Asiantuntijamme kertovat tietojärjestelmien kehittämisestä ja mahdollisuuksista kunnille
Armeija-aikoina, 80-luvun lopulla sain ensikosketuksen maanmittaukseen, kun menimme suuntakehän ja mittavaijerin kanssa pitkin Santahaminan ”Saharaa” ja mittasimme kranaatinheittimen tuliasemia.
Opeteltiin myös laskemaan lähtöpisteen koordinaatit taivaankappaleista ja saatiin yllättävänkin tarkasti selville, missä heittimet sijaitsevat. En tiedä, mittaavatko nykyiset krh-kollegani tuliasemia samalla tekniikalla, mutta täällä siviilipuolella on harpottu pitkiä kehitysaskeleita. GPS/GNSS-teknologia alkaa olla jo kaikille tuttua kännyköiden kautta, ja navigaattorien sijaintitiedon hyödyntäminen on arkipäivää. Sosiaalisessa mediassakin oman sijaintinsa voi jakaa kavereilleen silmänräpäyksessä. Entä ne pistepilvet sitten?
Haasteena on ollut valtavien tietomäärien käsittely, mutta sekin alkaa olla nykytekniikalla hallinnassa. Lisäksi erilaiset kevytlennokit ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia. Lennokin tai nelikopterin avulla voidaan nopeasti lentää kartoitettava pienalue ja saatujen ilmakuva-aineistojen avulla luoda kattava pistepilviaineisto.
Kuntien paikkatiedon käsittelyyn pistepilvet tuovat uuden ulottuvuuden. Pelkkä sijainniltaan tunnettu piste ei sinänsä tuo lisäarvoa, jos ei tiedetä pisteen ominaisuuksia tai ellei se liity johonkin suurempaan tietokokonaisuuteen. Miljoonien pisteiden kokoelma sen sijaan luo jo silmin tarkasteltavan kokonaisuuden, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi erilaisissa kaupunkisuunnittelutilanteissa.
Kun pistepilvi yhdistetään kunnan vektorimuotoiseen ja kolmiulotteiseen paikkatietoaineistoon sekä käytössä olevien rakennusten tietomalleihin (BIM), saadaan varsin kattava visuaalinen tarkasteluaineisto. Kokonaisuuden hyödyntämisen kruunaa samassa tietomallissa ylläpidettävät kunnan perusrekisterit. Yhdistelemällä rekisteritietosisältöä 3D-aineistojen kanssa päästään analysoimaan ilmiöitä aivan uudesta näkökulmasta. Näin kokonaisuutta voidaan hyödyntää entistä parempaan päätöksentekoon.
Piste pilvestä tarkoittaa siis yhtä orpoa tietoalkiota, joka saa merkityksen kuuluessaan isompaan joukkoon eli pilveen. Niin, ja kyllä näitä pistepilviäkin voi säilyttää pilvessä. |
KuntablogiAjankohtaista asiaa tietojärjestelmien mahdollisuuksista kunnille.
KirjoittajatTunnisteet
3D
Digitalisaatio Infraomaisuudenhallinta Kaavoitus Kaupunkimalli Kaupunkisuunnittelu Lisätty todellisuus Maankäyttö Paikkatieto Palaute Pilvipalvelut Rakennusvalvonta Sähköinen asiointi Etsi Kuntablogista:
|
Trimble Energy & Public Administration |
Trimble Energy & Public Administration kehittää ohjelmistoratkaisuja energianjakelun, julkishallinnon ja vesihuollon toimialoille. Tarjoamme asiakkaillemme korkealuokkaisia prosessituen työkaluja suunnittelusta rakentamiseen, käyttötoimintaan ja kunnossapitoon sekä sovelluksia asiakaspalveluratkaisujen rakentamiseen. Ratkaisujen keskeisiä ominaisuuksia ovat modulaarisuus, yhteentoimivuus ja vahvat paikkatieto-ominaisuudet.
|
© Copyright Trimble Inc.
|