Tapio Ahomäki
![]()
Viime aikoina kuntatietojen mallintaminen on noussut kiinnostuksen kohteeksi. Kaupunkikuvaa on helppo katsella virtuaalisesti kolmiulotteisina kuvina ja se tarjoaa myös monia uusia mahdollisuuksia tietojen hyödyntämiseen. Useimmat rakentamisen suunnitelmat tuotetaan 3D-mallintamalla, niin infra- kuin talonrakentamisen puolella. Siksi olemassa olevan rakennetun ympäristön tiedot on syytä mallintaa ja tarjota suunnittelijoiden käyttöön ajantasaisina suoraan perustietojärjestelmistä.
"Kuntasektorin paikkatietojen mallintamisen keskiössä on yhtenäinen käsitemalli, joka kattaa erilaisten kohteiden paikkatiedot ja niihin liittyvät ominaisuudet."
Kuntasektorin paikkatietojen mallintamisen keskiössä on yhtenäinen käsitemalli, joka kattaa erilaisten kohteiden paikkatiedot ja niihin liittyvät ominaisuudet. Esimerkiksi rakennuksella on maantieteellinen sijainti, joka perinteisesti on mielletty geometrisena kuvana rakennuksen pohja-alasta. Tänä päivänä samaan käsitteeseen kuuluu myös kolmiulotteinen geometria, esim. rakennuksen räystäiden ja kattorakenteiden tasoista ja muodoista. Kun tähän kaikkeen vielä yhdistetään rakennuksen muut ominaisuudet, esim. käyttötarkoitus, kerrosala ja valmistumispäivä, saadaankin jo paljon monikäyttöisempää tietoa. Keskeistä on sisällyttää kaikki tiedot yhteiseen käsitemalliin, jolloin voidaan välttää tietojen siiloutumisen ja hallinnoinnin ongelmat.
"Tietojen ylläpidon tulee olla sidottu normaaleihin työprosesseihin, jotta ei tehdä turhaa moninkertaista työtä."
Tietojen ylläpidon tulee olla sidottu normaaleihin työprosesseihin, jotta ei tehdä turhaa moninkertaista työtä. Rakennustietojen osalta luontainen ylläpito on rakennusvalvonnan prosessi, jonka kautta esim. muutokset olemassa oleviin rakennuksiin käsitellään ja hyväksytään. Kun rakennuslupaprosessi toimii rakennusten käsitemalliin kytkettynä, ei kenenkään enää erikseen tarvitse huolehtia rakennuksen tietojen ylläpidosta. Rakennustarkastajan järjestelmään kirjaama loppukatselmuksen hyväksymismerkintä päivittää rakennuksen tiedot automaattisesti, jonka jälkeen tieto on käytettävissä kaikilla sitä tarvitsevilla tahoilla.
"Kun tiedot on tallennettu monikäyttöisen käsitemallin mukaisesti, voidaan erilaisten dokumenttien ylläpitoa ja jakelua vähentää ja automatisoida."
Kun tiedot on tallennettu monikäyttöisen käsitemallin mukaisesti, voidaan erilaisten dokumenttien ylläpitoa ja jakelua vähentää ja automatisoida. Tietojen jakelu onnistuu koneluettavassa muodossa eri tietojärjestelmien välillä. Digitaalisesti säilytettävien tietojen tarjoaminen ihmisen luettavissa olevana dokumenttina tai kuvina on toisinaan tarpeen. Se ei kuitenkaan vaadi, että tiedot tallennetaan dokumentteina, vaan tarvittava dokumentti voidaan aina tuottaa tietomallista kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivassa muodossa.
Tiedon mallintamista tukevan yhtenäisen järjestelmän avulla monet kunnat ovat tehostaneet työnkulkua, helpottaneet tietojen saatavuutta ja parantaneet edellytyksiään parempaan päätöksentekoon. Onko sinulla valmius ottaa mallintamisen hyödyt käyttöön jo tänään? |
Kuntablogi:Ajankohtaista asiaa tietojärjestelmien kehittämisestä ja teknologiakehityksen julkishallinnolle tarjoamista mahdollisuuksista.
Kirjoittajat:3D
Avoin tieto Digitalisaatio Hankintalaki Infraomaisuudenhallinta Kaavoitus Kaupunkimalli Kaupunkisuunnittelu Kiinteistönmuodostus Kiinteistöverotus Kokeilukulttuuri Kunnossapito Lähdekoodi Lisätty todellisuus Maankäyttö Paikkatieto Palaute Pilvipalvelut Pistepilvi Rajapinta Rakennusvalvonta Sähköinen asiointi Tuottavuusloikka Ympäristönvalvonta Älykäs kaupunki Etsi Kuntablogista: |