kuntablogi
Asiantuntijamme kertovat tietojärjestelmien kehittämisestä ja mahdollisuuksista kunnille
kuntablogi
Asiantuntijamme kertovat tietojärjestelmien kehittämisestä ja mahdollisuuksista kunnille
![]()
Viime viikolla kokoontui 350 rakennusvalvonnan ammattilaista Tampereelle kehittämään rakennusvalvonnan toimintaa ja pohdiskelemaan tulevaisuutta.
Muistan, kun 2000-luvun alussa Kouvolassa järjestettiin kyseiset rakennustarkastuspäivät (RTY-päivät). Olimme juuri saaneet valmiiksi uuden kuntatietojärjestelmän, joka sisälsi myös sovellusalueet rakennuslupien sekä rakennus- ja huoneistotietojen käsittelyyn. Mullistavaa oli, että kaikki kunnan kannalta keskeiset yhdyskuntarakentamiseen liittyvät tiedot olivat samassa tietomallissa. Ominaisuustietojen lisäksi kokonaisuus sisälsi integraation paikkatietoon. Olimme itse varsin innoissamme esitellessämme uutta kokonaisuutta. Aika nopeasti tuli kuitenkin selväksi, että valvontatyön kannalta tietojärjestelmä nähtiin vain pakollisena välineenä tietojen ylläpitoon. Se, että sijainti- ja ominaisuustietojen integrointi mullisti tiedon laadun ja käytettävyyden, nähtiin tuolloin vielä toissijaisena.
Tietojärjestelmien hyödyntäminen on toki kehittynyt rakennusvalvontatyössä pikkuhiljaa, mutta selvästi järjestelmiä tärkeämpää on ollut suorittaa lainmukaista valvontatehtävää. Nyt kuitenkin Tampereen RTY-päivillä oli havaittavissa, että tietojärjestelmien hyödyntäminen on nousussa. Valvontaan liittyviä tietoja on ryhdytty hyödyntämään mobiililaitteilla suoraan maastosta ja piirustusten tutkiminen digitaalisena alkaa olla jo arkipäivää. Kun välineet tulevat tutuksi ja tietotekniikka nähdään mahdollistajana, on seuraava luonnollinen askel tietomallien (Building Infomation Model, BIM) hyödyntäminen.
Mutta miten mallit saadaan osaksi rakennusvalvontatoimintaa? Tätä olisi oivallista lähteä edistämään kokeilukulttuurilla. Kokeilukulttuurilla vastataan yhteiskunnan kiihtyvään muutosvauhtiin konkreettisen tekemisen keinoin. Ajatus on, että uusi idea tai toimintamalli viedään käytäntöön mahdollisimman nopeasti. Kokeilukulttuurissa suhtaudutaan epäonnistumisiin myönteisesti osana oppimista ja toki pyritään muuttamaan ajatusmaailmaa uuden tekemisen suuntaan. Nyt kun rakennuslupaan liittyvät piirustukset jo saadaan digitaalisina sähköisten asiointipalveluiden kautta, voisi samassa yhteydessä edellyttää isommista kohteista tietomallin toimittamista. Monissa tapauksissa tietomalli on jo suunnittelijoilla ja rakentajilla käytössä. Mallia voisi hyödyntää lupaprosessin eri vaiheissa kokeilukulttuurin oppien mukaisesti. Tietomallien hyödyntämisen ensi askeleet eivät edellytä kunnilta suuria investointeja. Mallien pyörittelyyn löytyy ohjelmistoja, joita pääsee hyödyntämään hyvinkin kustannustehokkaasti. On selvää, että alkuun uudet työvälineet vaativat totuttelua ja harjoittelua. Mutta rohkean kokeilemisen ja oppimisen kautta syntyy myös ajatuksia siitä, miten tietomalleista voidaan saada oikeita hyötyjä rakennusvalvonnassa. Pieni uhraus aihepiiriin tässä vaiheessa saattaa tulevaisuudessa tuoda tehdyn investoinnin moninkertaisesti takaisin! |
KuntablogiAjankohtaista asiaa tietojärjestelmien mahdollisuuksista kunnille.
KirjoittajatTunnisteet
3D
Digitalisaatio Infraomaisuudenhallinta Kaavoitus Kaupunkimalli Kaupunkisuunnittelu Lisätty todellisuus Maankäyttö Paikkatieto Palaute Pilvipalvelut Rakennusvalvonta Sähköinen asiointi Etsi Kuntablogista:
|
Trimble Energy & Public Administration |
Trimble Energy & Public Administration kehittää ohjelmistoratkaisuja energianjakelun, julkishallinnon ja vesihuollon toimialoille. Tarjoamme asiakkaillemme korkealuokkaisia prosessituen työkaluja suunnittelusta rakentamiseen, käyttötoimintaan ja kunnossapitoon sekä sovelluksia asiakaspalveluratkaisujen rakentamiseen. Ratkaisujen keskeisiä ominaisuuksia ovat modulaarisuus, yhteentoimivuus ja vahvat paikkatieto-ominaisuudet.
|
© Copyright Trimble Inc.
|