kuntablogi
Asiantuntijamme kertovat tietojärjestelmien kehittämisestä ja mahdollisuuksista kunnille
kuntablogi
Asiantuntijamme kertovat tietojärjestelmien kehittämisestä ja mahdollisuuksista kunnille
Mike von Wehrt
Mikäköhän tämän ilmiön oikein saa aikaiseksi? Jalkapalloahan tulee TV:stä joka ilta, ja kun Euroopan sarjat päättyvät, Suomen sarjat alkavat. Pallo on aina pyöreä, eikä niissä varmaan pelillisestikään niin valtavaa eroa ole.
Suomalaisia ei ole toistaiseksi päässyt kannustamaan alkukarsintoja pidemmälle, joten menestystäkään ei voi laskea seuraamista lisääväksi tekijäksi. Yhtenä vaihtoehtona pidän innostusta.
Euroopan parhaat, miljoonia tienaavat pelaajat hyppäävät sivuun seurajoukkueistaan ja taistelevat täysillä maansa puolesta. Arjen puurtaminen muuttuu kuukauden mittaiseksi, ainutlaatuiseksi kokemukseksi ja paremmuudesta mitellään suurella sydämellä. Se innostuneisuus tarttuu myös miljooniin otteluita seuraaviin katsojiin ja saa aikaan tietynlaisen joukkohysterian, jossa jalkapallosta tulee osa päivittäistä vuorovaikutusta niin töissä kuin vapaa-ajallakin.
Organisaatioiden kehittäminen on toisinaan myös arjessa puurtamista. Muutoksen tekeminen on haastavaa, ja usein syynä on se, että innostus puuttuu. Pelataan runkosarjaa seurajoukkueessa, eikä muutoksen puolesta taistelemiseen löydy ylimääräistä virtaa. Miten EM-turnauksen kaltainen innostus saataisiin aikaan työpaikalla ja sitä kautta suoritukset uusiin sfääreihin? Innostusta tarvitaan mm. uusien tietojärjestelmien käyttöönotossa. On helppoa ottaa uusi järjestelmä käyttöön ja jatkaa tekemistä kuten ennenkin. Ei tule tehtyä virheitä, mutta toisaalta tuottavuus ja hyödytkään eivät tule esille. Uusia prosesseja mietittäessä tulisi hypähtää ulos perinteisistä toimintamalleista ja miettiä asioita ihan uusista näkökulmista. Ovatko kaikki nykyprosessin mukaiset toimenpiteet välttämättömiä? Pitääkö asioista pitää kiinni, koska aina on toimittu näin?
Luvat käsitellään 100 %:sti sähköisessä ympäristössä, ja vaikka asiointipalvelun käyttö on toistaiseksi vapaaehtoista, on hakemuksistakin noin 50 % haettu asiointipalvelun kautta. Pienillä tiedotus- ja toimintatapamuutoksilla on saatu aikaan ilmiö, jonka avulla voidaan mullistaa lupakäsittely.
Oulussa rakennusvalvonnan sähköinen asiointi on ollut käytössä vasta vuoden, mutta kaikki luvat digitalisoidaan sähköiseen palveluun ja myös hakemuksista suurin osa tulee asiointipalvelun kautta. Koska uusi toimintamalli on saatu tehokkaasti liikkeelle, on pystytty myös muuttamaan prosesseja perustuen digitalisaation mahdollisuuksiin. Perinteiseen paperiprosessiin liittyvien dokumenttien tarve on uudelleenarvioitu, ja on luovuttu sellaisista, jotka eivät prosessin kannalta ole enää oleellisia. Säästöjä uusien toimintamallien kautta on saavutettu jo useampia henkilötyövuosia. On siis tärkeää innostua aina silloin tällöin. Innostuksen kohteena voi olla jalkapallo, tietojärjestelmä tai vaikka blogin kirjoittaminen. Tosia-asia kuitenkin on, että intohimolla voi korjata monia puutteita ja saada aikaan jotain suurta. |
KuntablogiAjankohtaista asiaa tietojärjestelmien mahdollisuuksista kunnille.
KirjoittajatTunnisteet
3D
Digitalisaatio Infraomaisuudenhallinta Kaavoitus Kaupunkimalli Kaupunkisuunnittelu Lisätty todellisuus Maankäyttö Paikkatieto Palaute Pilvipalvelut Rakennusvalvonta Sähköinen asiointi Etsi Kuntablogista:
|
Trimble Energy & Public Administration |
Trimble Energy & Public Administration kehittää ohjelmistoratkaisuja energianjakelun, julkishallinnon ja vesihuollon toimialoille. Tarjoamme asiakkaillemme korkealuokkaisia prosessituen työkaluja suunnittelusta rakentamiseen, käyttötoimintaan ja kunnossapitoon sekä sovelluksia asiakaspalveluratkaisujen rakentamiseen. Ratkaisujen keskeisiä ominaisuuksia ovat modulaarisuus, yhteentoimivuus ja vahvat paikkatieto-ominaisuudet.
|
© Copyright Trimble Inc.
|